Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

PIK 22-12-11




Προσκλήθηκα να μιλήσω στην εκπομπή με θέμα την απόφαση του αεροπορικού ατυχήματος του Ήλιος 522.Δεν μπορώ να συζητήσω θέματα δικαιοσύνης.
Σέβομαι βαθύτατα την  κυπριακή δικαιοσύνη. Συμμετείχα   στην συζήτηση διότι διερεύνησα με τους συνεργάτες μου το πολύνεκρο ατύχημα του ήλιος 522, το πόρισμα   του οποίου  έγινε αποδεκτό και διδάσκεται στα πανεπιστήμια. 
Πολλές από  τις συστάσεις ασφαλείας που γράψαμε εφαρμόσθηκαν και έγιναν αιτία για αξιόλογες αποζημιώσεις, αν παραδεχτούμε ότι η ανθρώπινη  ζωή μετριέται  με χρήματα. Ο  ρόλος  μας σταμάτησε εδώ. Έλα όμως  που  η σιωπή δεν είναι  πάντοτε χρυσός.

 Είμαι υποχρεωμένος  να υπενθυμίσω  το κενό που υπάρχει στην παιδεία που αφορά την  ασφάλεια πτήσεων, γεγονός  που διαπιστώθηκε διαχρονικά στην ερευνά μας στο ατύχημα του Γραμματικού, αλλά και στα δικά μας  ατυχήματα στην  Ελλάδα , την δεκαετία που πέρασε. Ήταν αυτός ο λόγος που  με την ενθουσιώδη βοήθεια  του αείμνηστου Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου, οργανώθηκε η σχολή που φοίτησαν 48 επίδοξοι διερευνητές Ασφαλείας  Πτήσεων στην Λάρνακα το 2007. Σαν Πρόεδρος του Ιδρύματος Ασφαλείας Πτήσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το 2001 , μετέφερα  την έδρα από την Αθήνα στην Λευκωσία ,και διοργανώθηκε το ετήσιο Πανευρωπαϊκό συνέδριο του ιδρύματος το 2008, ασχέτως αν βρέθηκαν για το   πρώτο άτομα που το εκμεταλλεύτηκαν.
Σχετικά με αυτή την περίπτωση  έχει τον λόγο η μπέσα και το δίκαιο.
 Πάντα ισχυριζόμουν ότι η καλλιέργεια  στην αεροπορική παιδεία  πρέπει  να χαρακτηρίζει όλα τα κλιμάκια της ανθρώπινης κοινωνίας. Τους τελευταίους μήνες της τρίτης θητείας μου, έστειλα τον δικηγόρο  της τότε επιτροπής  μου  να παρακολουθήσει το σχολείο ασφάλειας πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όταν αποφοίτησε μου είπε ότι άλλαξαν πολλά στις απόψεις του για την ασφάλεια στις πτήσεις.

Μακάρι αυτά που  λέω να τύχουν της προσοχής των εκάστοτε κρατούντων. Αν αποκτήσουμε παιδεία δεν θα απορούμε γιατί   το αεροπλάνο στέκεται στον αέρα και δεν πέφτει.

Επειδή  διάβασα περί μιας ατεκμηρίωτης υπόθεσης  ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ   στις σελίδες 96 και 97 του πορίσματος.

Παιδεία στην ασφάλεια πτήσεων είναι «ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΝ»

ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ.

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ,ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ. ΤΑ ΛΑΘΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου